Természetvédelmi kutatások, pedagógiai munka az Agostyán, Ágoston-ligetben, a Natura 2000 területen.

 

Az Agostyáni kutatómunka immár majd 25 éves múltra tekint vissza. A Nemzetközi Természetvédelmi és Ornitológiai Tábor résztvevői már 2000-ben folytatták azt a kutatómunkát, ami különböző intenzitással és módszerekkel, azóta is folyik a területen, az (FM, FVM) jelenleg az Agrárminisztérium támogatásával.

 

A biológiai sokféleség megőrzésének egyik eszköze az Európai Unióban az ún. Natura 2000 hálózat, amely létrehozásáról és a védelmi intézkedések rendszeréről két irányelv (és módosításai) rendelkeznek (a Tanács 79/409/EGK sz. irányelve a vadon élő madarak védelméről, és a Tanács 92/43/EGK sz. irányelve a természetes élőhelyek, a vadon élő állatok és növények védelméről).

 

A Natura2000 annak a hálózatnak az összefoglaló neve, amelyet az élőhelyvédelmi irányelvben felsorolt természetes élőhelytípusok, valamint meghatározott állat- és növényfajok jelentős állományainak otthont adó – az Európai Unió területén kijelölt–területek összessége alkot. A hálózat hozzájárul ezen, természetes élőhelytípusok és fajok kedvező természetvédelmi helyzetének fenntartásához, illetve szükség esetén helyreállításához.

 

Agostyán, Ágoston-liget egy ilyen értékes terület, amelynek fenntartásához, természeti értékeinek megőrzéséhez szükség van arra, hogy évről-évre felmérjük a terület állapotát, az erdők, gyepek és legelők minőségét, a fészkelő madarak állományát, illetve a területet bármilyen szinten táplálkozó, szaporodó vagy pihenőhelynek használó élőlények sokaságát.

 

Ennek érdekében részt veszünk a nemzetközi CES-programban, amelynek célja a fészkelő énekesmadár-állomány felmérése: kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen madárfajok fordulnak elő a területen, milyen sikeresen költenek és milyen sikeresen élnek túl évről-évre. Odútelepet gondozunk, hogy megkönnyítsük az odúfészkelő énekesmadaraink költését. A nyári időszakban, első sorban a természetismereti táborokhoz kötődve tudományos igényű madártani felméréseket végzünk, bemutatva a kicsiknek és nagyoknak a Gerecse madárvilágát.

A programunk elmúlt 12 éve alatt 89 madárfajt figyeltünk meg a területen, köztük olyan ritkábban megfigyelhető fajokat is, mint a réti és berki tücsökmadár, a tiszta vizű hegyi patakokat kedvelő hegyi billegető, a nyitvatermő fenyőket kedvelő keresztcsőrű, vagy a ritka ragadozók közül a réti, parlagi és fekete sas. A már említett Natura 2000 hálózat fészkelő énekesmadarai közül a területen legfontosabb az örvös légykapó és tövisszúró gébics védelme, illetve a harkályok közül a szürke küllő és fekete harkály állományának megóvása.

 

Figyelemmel kísérjük a terület kétéltű és hüllő állományát is, rendszeresen megfigyelve erdei siklót, törékeny gyíkot, ritkábban rézsiklót. A gerinctelen állatok közül fontos számunkra a terület szarvasbogár állományának figyelemmel kísérése, illetve a gyönyörű havasi cincérek megfigyelése.

 

A növényfajok közül kiemelkedő jelentőségű az Árendás-patak partján örvendetesen szaporodó kikeleti hóvirág, illetve a legelők környékén évről-évre egyre erősebb Szent László tárnics állománya.

 

Ennyi természeti érték megőrzése azonban nagyon komoly tervezést, odafigyelést és egész éves – sokszor fizikai – munkát igényel: az invazív növényfajok visszaszorítása, a gyomosodás és beerdősülés megakadályozása folyamatos munkát ad számunkra. Ennek köszönhetően viszont nagyon jó minőségű gyepeket és legelőket tudunk fenntartani a területen állataink számára.

 

Pedagógiai célú programok: A kutató munka tudományos jelentőségén túl, lehetőséget ad arra is, hogy az érdeklődő intézmények (óvodák, általános iskolák, gimnáziumok, egyetemek) valamint egyéb okból érdeklődők, (családok) számára is bemutassuk, a kutató és oktató munkánkat. Nagyon népszerű a szentjánosbogarak nászrepülése idejére szervezett megfigyelő túrák. A négy évszakos csillagászati bemutatók, a terület lágyszárúinak (gyógynövényeinek) megismerésére szervezett séták, teakóstolók, a Pro Silva erdő programunk, és a fentiekhez kapcsolódó előadások. A TEA által szervezett pedagógiai konferenciák, műhelymunkák sok-sok érdeklődőt vonzanak a Natura2000 területre, az Agostyáni Ökofaluba. A terület a Zöld Óvoda Hálózat Egyesület (ZOHE) és a Természetes Életmód Alapítvány (TEA) közötti együttműködés értelmében, a Zöld Óvodák terepi, továbbképző helyeként is működik, az Agostyáni Natura 2000 terület, ahol a zöld és leendő zöld óvodák pedagógusai megismerik a Natura 2000 területek jelentőségét, hasznát, és megtanulhatják, gyakorolhatják az életkorhoz igazodó szenzitív terepi módszerekkel való bemutathatóságát.  Eredményeként az óvodás gyerekek százai jönnek kirándulni, vagy erdei óvodába, ahol, és megtapasztalják a vidéki élet szépségét, hasznosságát. Az erdei iskolákat, kiránduló osztályokat, tananyaghoz kapcsolódó terepi foglalkozások szabad ég alatti órák várják. Az Egyetemi terepgyakorlatok, felkeltik az egyetemisták figyelmét, a terület megőrzési programokra.

 

Reméljük, hogy a Natura 2000 területen végzett kutató munka bemutatása, megismertetése, megszerettetése eredményeként újra látható lesz a „tájban élő ember”, aki képes együtt élni a természettel, tisztelve és gazdagítva azt, hogy a László Ervin által megfogalmazott „virágzó föld „ne csak álom, de valóság legyen.

 

Bővebb információ: www.termeszetvedelem.hu, www.mme.hu, www.teaagostyan.hu

 

TIR faj adatlista

Megőrzött múlt, megtalált jövő

TEA füzet

NATURA2000 hálózat


Környezeti nevelés

A cél olyan ökológiai szemléletmód kialakítása, ami biztosítja, hogy a gyerekek ne veszítsék el a kapcsolatukat a földdel, az évszakok változásával, a természet ritmusával, az élővilág szépségével, titokzatosságával.

Magyarországi Élőfalvak

„Ismerjük meg a természetet és a természetünket, hogy képesek legyünk örülni egy olyan világnak ami a harmónia és helyes arányok szerint működik, és mert nincs jó élet a hamisságban.”

 

Szelíd energia

A tanösvény a Nomád Tábor területén fölállított 10 állomásból és az állomásokon működő szelíd energia berendezésekből áll.

Fenntarthatóság

A szerves- gazdálkodási programunkkal partnere szeretnénk lenni mindazoknak, akik érintettek és érdekeltek a fönntarthatósági programokban.