Címlap Hírek Film a magyar élőfalvakról
Film a magyar élőfalvakról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: tea   
2012. december 19. szerda, 07:54

Örömhír: A Duna Tv először 2012 december 20-án, 16 órakor, majd 2013-ban folyamatosan mutatja be a „Csak természetesen” ..., hogy életed valóban fenntartható legyen c. filmet.


A film a 4 évszak aspektusából, pillanatokat mutat be Visnyeszéplak, Gyűrűfű, Drávafok- Markóc, Agostyán, Ágoston-liget életéből, karácsonyi meglepetésként.

A film a  GEO-ÖKOFILM bevonásával készült- Hollós László szerkesztő, producer (Szerelmes földrajt, Príma díjas 2012) és csapatának közreműködésével. A Természetes Életmód Alapítvány (Labanc Györgyi ) szakmai irányításával, és Czumpf Attila ajánlásával.

„Akkor cselekszünk helyesen, ha a kétféle „szürkeállományunkat”, ami a fejünkben van, és a föld, amin járunk – arányosan műveljük” - Stefanovits P.

A célirányosan összegyűjtött ismeretanyagokat a Duna TV-n bemutatásra kerülő Talpalatnyi zöld c. műsorában szeretnénk eljuttatni az érdeklődőkhöz és a döntéshozókhoz.

2006-ban hiánypótló céllal jött létre a Magyar Élőfalu Hálózat (szakmai és érdekvédelmi kollégiuma). A Magyar Élőfalu Hálózat népszerűsítése nem csak nevelői szempontból elsődleges, de az útkeresők sokasága miatt is fontos, mivel az ökofalvak, mint közösségi modellek mintaértékű humánökológiai elkötelezettségű kezdeményezéseket és megoldásokat ajánlanak. Megismertetésük: út a saját környezettudatosságunk kialakításához. Legfontosabb érdekünk lenne egy átgondolt, átfogó életmódváltás, a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az alapvető átláthatóság stb. elvei szerint kialakítandó, életmód-életvezetési program, benne lakóház, lakókörnyezet és földhasznosítási programmal, beleértve az értékteremtő kétkezi munka keltette jóérzések megtapasztalását is. Ennek során az „élménytársadalom” fizikailag és szakrálisan leszegényített vidéki, és a sokszoros függőségben, kiszolgáltatottságban lévő városi lakosságból kellene a mára már eltűnt „tájban élő”, vagy legalább a „tájat örökbe fogadó” embert újra teremteni. Az új életminőség megteremtéséhez az öngondoskodás képességének megszerzése is szükséges az elveszetett tudással, jártassággal, felelősségvállalással és hittel együtt. Ezek nélkül nem fog eljönni a minden ép érzékű ember érdeke szerint való természeti társadalmi béke. A megoldások között szerepel az „élet újraszövésének” kis lépésekből álló finom mintázatokat létrehozó programja.

Filmünk programja jó szívvel ajánlott az oktatás, a vidékfejlesztés, a városi környezet, a rehabilitáció döntéshozóinak, törvényi alkalmazóinak, példa értékű munkaanyagként, valamint továbbadható, és továbbfejleszthető mintaként.


Czumpf Attila


Minden élőfalunak az angyal viszi postán a DVD-t!

 

 


„Készült a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával.”
„Csak természetesen”… hogy életünk valóban fenn tartható legyen c. oktatófilm

 A film megtekinthető a Youtube-on is:

1. rész


2. rész


3. rész


4. rész

 

 


 

 

Nyugodt, békés, ünnepeket és eredményekben gazdag

Új Esztendőt kívánunk

Szent Ágoston szavaival: „A szükséges dolgokban az Egység, a kétesekben a Szabadság, mindenekben a Szeretet”.


Labanc Györgyi és Czumpf Attila

 

 

 

Módosítás dátuma: 2013. április 16. kedd, 09:43
 
teaagostyan, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting