November 22. péntek!

Csillagnéző túra az Agostyáni Ökofaluban, a Gerecsei Tájvédelmi körzet tőszomszédságában!

Programunkat az ökofaluban tett sétával kezdjük, amelynek során megismerkedünk a természetgazdálkodási major életével, két- és négylábú lakóival. Naplemente után, távol a városok fényeitől, a Gerecse sötétjében olyan csillagokat, halvány égitesteket is láthatunk, amiket a fényszennyezés miatt a lakott területeken nem.

Látogatóink az este folyamán távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, csillagász szakemberek segítségével pedig számtalan érdekességet tudhatnak meg az éjszakai égboltról. Az őszi égbolt galaxisai között válogathatunk a távcsővel, amelyek egy kivételével szabad szemmel nem láthatóak. Bár halványak, mégis a Világegyetem legnagyobb csillagcsoportosulásai. Akár több százmilliárd csillagból is állhat egy ilyen csillagváros. Egy ilyenben lakunk mi is a Földön. A keleti égen a Tejutunk egyik híres nyílt csillaghalmaza hozza a fagyot és jelzi a tél közeledtét: a Fiastyúk.
Az otthoni távcsöveket ezúttal is érdemes magunkkal vinni! A túrát az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klubbal közösen szervezzük.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín: Agostyán  Túra hossza, időtartama: 1-2 km, 3 óra

Találkozó: 19:00, Agostyán, az ökofalu parkolója (GPS: 47.663392, 18.400889)

Részvételi díj: 2200 Ft/fő, kedvezményes: 1200 Ft/fő

Kapcsolattartó: Czumpf Attila  Telefon: +36 30 663 4651 (munkaidőben)

 

 

Környezeti nevelés

A cél olyan ökológiai szemléletmód kialakítása, ami biztosítja, hogy a gyerekek ne veszítsék el a kapcsolatukat a földdel, az évszakok változásával, a természet ritmusával, az élővilág szépségével, titokzatosságával.

Magyarországi Élőfalvak

„Ismerjük meg a természetet és a természetünket, hogy képesek legyünk örülni egy olyan világnak ami a harmónia és helyes arányok szerint működik, és mert nincs jó élet a hamisságban.”

 

Szelíd energia

A tanösvény a Nomád Tábor területén fölállított 10 állomásból és az állomásokon működő szelíd energia berendezésekből áll.

Fenntarthatóság

A szerves- gazdálkodási programunkkal partnere szeretnénk lenni mindazoknak, akik érintettek és érdekeltek a fönntarthatósági programokban.