Zöld Megőrzés (Green Conservation) a kulturális örökség területén, konkrét példákkal a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátor műhelyéből

Az angol ”conservation” (magyarul konzerválás, megőrzés) kifejezéssel manapság leginkább a természeti értékeink védelmével kapcsolatos cikkekben, híradásokban találkozunk. A Zöld Megőrzéssel számos nemzetközi intézmény, non-profit szervezet, egyesület, közösség foglalkozik és tesz egyre komolyabb erőfeszítéseket mind a szárazföldi, mind a vízi életközösségek megmentése érdekében. Természeti erőforrásaink csökkenése, a vizek, a levegő, a talaj, fokozódó szennyeződése, valamint a klímaváltozás hatásai egyre komolyabban fenyegetik az emberiséget, cselekvésre ösztönzve ezzel a felelősen gondolkodó társadalmat. Azok a folyamatok, melyeknek megléte vagy hatásainak jelentősége pár évvel ezelőtt még vita tárgyát képezték a tudósok körében is, mint például a globális felmelegedés, állatfajok eltűnése vagy viselkedésük megváltozása, kiszámíthatatlan/extrém időjárás, ma már tényként kezelendők és saját bőrünkön tapasztaljuk nap mint nap. Az ENSZ 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejlődés Céljai (SDG – Sustainable Development Goals) közül több is megfontolandó és támogatandó célkitűzés (3,6,12,13,14,15,17) a kulturális örökség területén dolgozó szakemberek számára.

szuperzold

A teljes cikk megnyitása az alábbi linken:

 ZÖLD? SZUPERZÖLD!

Környezeti nevelés

A cél olyan ökológiai szemléletmód kialakítása, ami biztosítja, hogy a gyerekek ne veszítsék el a kapcsolatukat a földdel, az évszakok változásával, a természet ritmusával, az élővilág szépségével, titokzatosságával.

Magyarországi Élőfalvak

„Ismerjük meg a természetet és a természetünket, hogy képesek legyünk örülni egy olyan világnak ami a harmónia és helyes arányok szerint működik, és mert nincs jó élet a hamisságban.”

 

Szelíd energia

A tanösvény a Nomád Tábor területén fölállított 10 állomásból és az állomásokon működő szelíd energia berendezésekből áll.

Fenntarthatóság

A szerves- gazdálkodási programunkkal partnere szeretnénk lenni mindazoknak, akik érintettek és érdekeltek a fönntarthatósági programokban.